МВС Укрїни. Експертна служба

У ПОШУКАХ ІСТИНИ БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛКУ

Герб Хмельницької області

18-20 вересня 2018 року в місті Кам’янці-Подільському в конференц-залі готелю «7 Днів» Хмельницьким НДЕКЦ МВС України буде проводитися семінар-нарада «Стан та перспективи розвитку експертизи матеріалів, речовин та виробів». У семінарі приймуть участь працівники Експертної служби МВС України, представники Головного управління національної поліції в Хмельницькій області, Державного бюро розслідувань ГУ ДФС у Хмельницькій області, Національної академії Держприкордонслужби України, Подільського державного аграрно-технічного університету.

Відкривати семінар будуть заступник директора ДНДЕКЦ МВС України Костянтин Дубонос та директор Хмельницького НДЕКЦ МВС України Андрій Ганзюк. Під час проведення семінару учасники ознайомляться з новими можливостями судової експертизи матеріалів, речовин та виробів і розглянуть нові методичні підходи до дослідження вибухових речовин, продуктів вибуху та пострілу, нафтопродуктів і пально-мастильних матеріалів та обговорять актуальні питання широкого кола об’єктів фізико-хімічних досліджень і удосконалять теоретичні та практичні аспекти газохроматографічних методів дослідження органічних розчинників.

Експертиза матеріалів, речовин та виробів цікава та складна своєю різноманітністю об’єктів дослідження — наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори, а також сильнодіючі і отруйні речовини, лакофарбові матеріали і покриття, полімерні матеріали і вироби, волокнисті матеріали, нафтопродукти i пально-мастильні матеріали, скло, кераміка, метали і сплави, речовини хімічних виробництв, харчові продукти, вибухові речовини, продукти вибуху та пострілу та ін.

У сучасному світі значення експертизи матеріалів, речовин та виробів важко переоцінити. На місці злочину часто буває відсутня традиційна слідова інформація (сліди рук, ніг, зубів, знарядь злому, транспорту) або такий стан слідів, що не дозволяє використовувати традиційні методи дослідження, але вплив науково-технічного прогресу на експертні методи дозволяє успішно виявляти, фіксувати, вилучати та досліджувати найрізноманітніші макро- та мікрооб'єкти і отримувати в результаті цього таку інформацію, яка раніше була абсолютно недоступна. Стосовно наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів аналіз слідчої, судової та експертної практики показує, що при розслідуванні кримінальних справ різних категорій, в тому числі великої кількості тяжких злочинів, вони часто виступають як речові докази. Ці ж засоби, а також сировина для їх кустарного або промислового виготовлення є основними доказами при розслідуванні справ, пов'язаних з їх незаконним виготовленням, зберіганням, збутом та вживанням.

Експертиза матеріалів, речовин та виробів цікава та складна своєю різноманітністю об’єктів дослідження — наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори, а також сильнодіючі і отруйні речовини, лакофарбові матеріали і покриття, полімерні матеріали і вироби, волокнисті матеріали, нафтопродукти i пально-мастильні матеріали, скло, кераміка, метали і сплави, речовини хімічних виробництв, харчові продукти, вибухові речовини, продукти вибуху та пострілу та ін.

Завдяки активній роботі на семінарі учасники вдосконалять навички інтерпретації результатів дослідження об’єктів експертизи матеріалів, речовин та виробів, отриманих із застосуванням сучасного аналітичного обладнання.

На семінарі очікуються такі цікаві та насущні доповіді, як «Експертиза матеріалів, речовин та виробів під час розслідування корупційних правопорушень» Шрамко О. М., директора Тернопільського НДЕКЦ МВС; «Особливості проведення (призначення) комплексних судових експертиз спиртовмісних сумішей (нафтопродуктів) та товарознавчих експертиз в рамках досудового розслідування кримінальних проваджень слідчих підрозділів фінансових розслідувань ДФС України» Ярового Б.Д. начальника СВ ГУ ДФС у Хмельницькій області, кандидата юридичних наук; «Організація та проблемні питання підготовки судових експертів за спеціальностями експертизи матеріалів, речовин та виробів. Шляхи підвищення доказової значущості висновків експерта та ефективності застосування засобів вимірювальної техніки» Остапюка Ю. М., завідувача відділу фізико-хімічних досліджень лабораторії досліджень матеріалів, речовин та виробів ДНДЕКЦ МВС; «Сучасні спектрометричні методи дослідження вибухових речовин, продуктів вибуху та пострілу» Колбасюка О. О., головного судового експерта відділу дослідження матеріалів, речовин і виробів Волинського НДЕКЦ МВС України.

 Учасники семінару обміняються своїми надбаннями і багатим практичним досвідом, щодо шляхів вирішення актуальних проблем, щодо проведення експертизи матеріалів, речовин та виробів і розглянуть нові можливості вирішення діагностичних та ідентифікаційних питань при дослідженні матеріалів, речовин та виробів.