МВС Укрїни. Експертна служба

У ПОШУКАХ ІСТИНИ БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛКУ

Герб Хмельницької області
Сьогодні в світі підвищився інтерес до історії та культури нашої країни і тому зріс попит на твори мистецтва, як в Україні, так і за її межами. Це зумовлює зріст кількості злочинів, об’єктами яких є мистецькі вироби і в усіх видах судочинства є потреба в проведенні судово-мистецтвознавчих експертиз. Одною з особливостей мистецтвознавчої експертизи є велика різноманітність об’єктів дослідження — живопис, скульптура, зброя, монети, меблі, книги, фото-, відеоматеріали і це далеко не повний перелік.
Семінар відкривав заступник директора ДНДЕКЦ МВС України Костянтин Ковальов, який підкреслив, що такі заходи сприяють розвитку співпраці науковців та практиків і збагачують досвідом, а також дозволяють ефективно вирішити проблемні питання, які виникають під час проведення мистецтвознавчої експертизи.
На семінарі розглядались проблеми нормативно-правового забезпечення у дослідженні культурних цінностей під час проведення судово-мистецтвознавчої експертизи, які в своєму докладі висвітила завідувач сектору мистецтвознавчих та психологічних досліджень ДНДЕКЦ МВС України Катерина Новікова та обговорювались методики проведення мистецтвознавчої експертизи та предметів нумізматики.
Актуальною була доповідь завідувача відділу мистецтвознавчих та психологічних експертиз Київського НДЕКЦ МВС України Андрія Переїденко, щодо практичного досвіду виконання мистецтвознавчої експертизи в частині роботи з інтернет-джерелами.
Окрема увага учасниками семінару була приділена обговоренню особливостей виконання мистецтвознавчої експертизи під час дослідження дитячої порнографії.
Зацікавила учасників семінару доповідь завідувача кафедри мистецтвознавчої експертизи Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Мазур Вікторії Павлівни «Проблемні питання атрибуції творів іконопису під час проведення мистецтвознавчої експертизи».
 
Учасники семінару обмінялись своїми надбаннями і багатим практичним досвідом та знайшли шляхи вирішення актуальних проблем, щодо проведення судово-мистецтвознавчої експертизи.