МВС Укрїни. Експертна служба

У ПОШУКАХ ІСТИНИ БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛКУ

Герб Хмельницької області

МВС розробило мобільний застосунок для жертв насильства

 

Міністерство внутрішніх справ України презентувало мобільний застосунок для реагування на випадки домашнього та гендерно зумовленого насильства. Про це повідомляє пресслужба МВС (https://mvs.gov.ua/uk/news/u-mvs-prezentuvali-mobilnii-zastosunok-dlya-reaguvannya-na-vipadki-domasnyogo-ta-genderno-zumovlenogo-nasilstva?fbclid=IwAR2c6tphEh2RTvtVpMGr86R-ehw3SB5onmVQLnf9Sj_2qkfuSXU7WzFAO5s). Програма дає можливість постраждалій особі отримати допомогу без телефонного дзвінка, не привертаючи увагу кривдника.

«Дзвінок на 102 може стати додатковим тригером для кривдника. Ми прагнемо максимально убезпечити постраждалу, зробити допомогу доступною. Основна мета застосунку – надати постраждалим, найчастіше жінкам, можливість звернутися за допомогою без дзвінка на 102, без необхідності говорити вголос з оператором, без необхідності шукати інформацію в інтернеті. Безпечно і швидко», — розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Ресурс містить корисну інформацію про види насильства, карту з  доступними службами допомоги поряд, і, головне, кнопку виклику поліції. Кнопка має вигляд нейтральної іконки на екрані смартфона. В момент небезпеки її потрібно затиснути на 2 секунди, щоб поліція визначила місцеперебування жертви через геолокацію і прибула вчасно.

Застосунок уже працює, він доступний до звантаження у Google Play та App Store, але його назву публічно не повідомляють, щоб не привертати увагу аб’юзерів. Ті, хто потерпає від насильства, можуть отримати інформацію та завантажити програму, зателефонувавши на гарячу лінію 116 123 або написавши в особисті повідомлення на сторінку «Розірви коло» у Facebook (https://www.facebook.com/rozirvykolo). Розробники зазначають, що зовнішній вигляд і функціонал застосунку будуть час від часу змінюватися заради безпеки.